Solide aandeelhouder onmisbaar bij uitbreiden en versnellen propositie

Solide aandeelhouder onmisbaar bij uitbreiden en versnellen propositie

12-02-2024

Frontrunner blijven. Dat is wat CEO AnneMaart Bijleveld van Wiefferink voor ogen heeft. Frontrunner in de niet heel alledaagse business van flexibele afdek- en opslagsystemen. “We hebben nu een hele mooie positie, we staan bekend om de kwaliteit en partijen weten ons te vinden. Dat maakt ons trots en we werken er hard aan om dat zo te houden.”

AnneMaart Bijleveld is in augustus 2023 aangetreden als CEO bij Wiefferink in Oldenzaal. Samen met Delta Participaties werd Karmijn Kapitaal eind 2022 eigenaar van het in 1956 opgerichte bedrijf. Naamgever Henny Wiefferink – hij verkocht het bedrijf in 1987 – begon als schoenmaker en zadelmaker. Dit werd het startpunt van de afdek- en opslagsystemen, waar Wiefferink vanaf 1988 naam mee heeft gemaakt en nog steeds maakt in binnen- en buitenland. Eerst voor mestsilo’s, later ook voor de biogassector, waterzuivering en andere industriële toepassingen. Dat de kappen uitstoot van onder meer biogas, methaan, of CO2 reduceren of zelfs helemaal voorkomen, maakt de business per definitie duurzaam. 

Impact maken als kleine speler 
“We zijn een relatief kleine speler in de keten”, zegt AnneMaart. “We maken alleen de overkapping of de opslagunit van een installatie. Dan is de vraag: hoe kunnen we daar steeds opnieuw weer business uit halen? We willen voortrekker zijn in duurzaamheid. We kunnen aan deze duurzame business zeker wat toevoegen om impact te maken. Bijvoorbeeld door het vermarkten van de oplossingen die we hebben voor het verwerken van de opgevangen broeikasgassen in onze systemen.” 
Het duurzame aan Wiefferink was voor AnneMaart een belangrijke reden om zich kandidaat te stellen voor de functie van CEO, waar Karmijn een search naar deed. “Het toeval wilde dat ik altijd al benieuwd was naar Karmijn, want ik kom binnen de private equity-wereld niet vaak vrouwen tegen. En Karmijn is opgericht door vrouwen en zoekt heel bewust vrouwen voor het management van de portfoliobedrijven”, zegt ze. Er was echter steeds niet een bedrijf in de hoek van business to business en techniek. Toen Karmijn voor Wiefferink een CEO zocht, ging AnneMaart graag het gesprek aan. 

Kansen in de biogasmarkt
De functie van CEO bij Wiefferink kwam voor haar op een goed moment. En het matchte. “Qua richting en strategie zit ik op één lijn met de aandeelhouders. Zoals dus op het gebied van verduurzaming, maar ook een mogelijke internationale schaalvergroting. De biogasmarkt is op dit moment booming, mede dankzij de trits aan subsidiemogelijkheden. Daar liggen veel kansen. En dan vooral in  Europese markten, maar ook verder weg, zoals in Canada en de Verenigde Staten. Op zo’n moment is het fijn dat er aandeelhouders zijn. Als je niet een stevige aandeelhouder hebt die verdere investeringen kan ondersteunen, is een nieuwe route nemen lastig. Dan loop je de kans dat je op een gegeven moment als bedrijf tegen je grenzen aanloopt en stagneert. Een solide aandeelhouder is onmisbaar bij het uitbreiden en versnellen van de propositie.”

Sparringpartners
Het werken met aandeelhouders kent zijn voor- en nadelen. Het grootste voordeel vindt AnneMaart dat aandeelhouders goede sparringpartners zijn. Ze vindt het fijn als er een mogelijkheid is tot reflectie, en dat bieden aandeelhouders. Hoe dat gaat in de praktijk? Ze noemt als voorbeeld dat Wiefferink het plan had om zich verder te oriënteren op de waterzuiveringsmarkt. “Daarop kreeg ik vanuit Karmijn de vraag: op welke data baseer je die stap? En die data had ik nauwelijks. Grotendeels zijn die ook nergens vastgelegd en gaat het toch vooral om praten met installateurs en gemeenten. Maar de vraag van Karmijn maakt wel dat je echt beter je huiswerk doet.” Een sparringpartner hoeft in de ogen van AnneMaart niet per se een aandeelhouder te zijn, dat kan ook een Raad van Advies of RvC zijn. “Maar dan moet je wel hopen dat zij er ook echt all-in inzitten. Van Karmijn en Delta weet ik dat dat zo is. Ze vinden Wiefferink een geweldig bedrijf en hebben daarom een flinke investering gedaan, zonder gebruik van bankfinanciering. Zij willen er echt iets van maken.” 

The devil’s advocate
De termijn om waarde te creëren is bij private equity veelal binnen 5-7 jaar – het beoogde moment van een exit. Op de vraag of er ook nadelen zitten aan zo’n aandeelhouder, denkt AnneMaart even na. Dan zegt ze: “Ik ervaar dat niet. Maar je kunt je afvragen of het feit dat je al een exit in je hoofd hebt niet in het nadeel gaat werken van het bedrijf. Ik vind het goed om te blijven bewegen, want anders ben je langzamer dan de concurrent. De markt beweegt steeds sneller, dus stilstaan is geen optie. Ook vind ik die snelheid leuk en uitdagend. Maar the devil’s advocate zegt: gaat het niet te snel en neem je niet verkeerde beslissingen daardoor? Dat is zeker een risico en daar moet je dus op beducht zijn. Het is belangrijk te beseffen dat er juist voor innovatieve bedrijven altijd interesse is. Ze zijn interessanter voor klanten, interessanter voor werknemers en interessanter voor mogelijke volgende aandeelhouders.”

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.