Interview Freerk Smit

Interview Freerk Smit

16-03-2023

Diversiteit, in brede zin, is iets dat heel intrinsiek bij mij past

Freerk Smit is een nuchtere Groninger. De no-nonsense, open manier van werken en communiceren bij Karmijn sprak hem meteen aan toen hij negen jaar geleden bij Karmijn startte. Freerk is sinds juli 2021 partner bij Karmijn en onderdeel van het investment committee. Hij vervult de rol van CFO en onderhoudt samen met Cilian Jansen Verplanke de contacten met investeerders.

Freerk: “Diversiteit, in brede zin, is iets dat heel intrinsiek bij mij past. Al vroeg in mijn loopbaan ben ik ervan overtuigd geraakt dat divers samengestelde teams met verschillende standpunten en denkstijlen problemen beter en vaak ook efficiënter oplossen. Randvoorwaarde is wel dat je elkaars diversiteit de ruimte geeft en durft te erkennen – alleen dan gaat het in je voordeel werken”. Freerk en Niels Molewijk begonnen tegelijkertijd bij Karmijn toen het team nog slechts bestond de oprichters Cilian Jansen Verplanke, Hadewych Cels en Désirée van Boxtel. Freerk vertelt hoe dat ging: “Toen Niels en ik bij Karmijn startten, werden er ineens twee mannen aan het vrouwelijke team toegevoegd. Dat was voor ons en voor de oprichters wennen. We namen onze kennis en ervaring mee aan tafel en gingen onze visie delen. In een breder team moest vertrouwen worden opgebouwd en ook zaken worden losgelaten, dat ging voorspoedig. Negen jaar later is het investment team verder uitgebreid en ook veranderd, met Désirée die een stap terug heeft gedaan en Brigitte van der Maarel die Managing Partner is geworden. Het is goed dat iedereen zijn kennis en ervaring kan inzetten binnen ons team, dat maakt ons sterk.”

Internationale ervaring en carrière

Freerk: “Ik ben mijn carrière gestart bij Rembrandt F&O en heb aansluitend voor Rabobank in Mozambique en voor Heiploeg in zowel Nederland als India gewerkt. Voor die tijd heb ik ook in de Verenigde Staten gestudeerd. Door de ruime tijd en brede ervaringen in verschillende landen voel ik me een wereldburger. Vanuit de ervaring van het werken in Mozambique en India, waar de behoeften heel basaal zijn, heb ik een brede maatschappelijke blik gekregen en ook een vorm van nederigheid.

Ondernemerschap is mij tijdens mijn jeugd, aan de keukentafel meegegeven. Zo ook de ervaring met Private Equity. In Mozambique heb ik twee jaar met een team gewerkt aan het opzetten van een commerciële bank, waarin Rabobank een van de grootste stakeholders was. Daar lag niet echt een draaiboek voor. Er lag een visie en strategie, maar die strategie werkelijkheid maken was de grote uitdaging. Dan begint het testen, fouten maken en bijsturen. Een interessante periode, ik houd van die uitdaging in mijn werk. Onder andere door mijn tijd bij Heiploeg neem ik veel praktijkervaring vanuit een MKB-setting mee in mijn huidige werk. Ik kan zo sneller inschatten wat de effecten van een oplossing of beslissing zijn voor het bedrijf zelf. Modellen zijn uiteindelijk vooral theoretisch, de beslissingen die je maakt, hebben altijd invloed op de werkvloer.”

Innerlijk geweten

Collega’s noemen hem ‘het innerlijk geweten van Karmijn’, een rol die Freerk goed past. Hiermee worden zowel zijn persoonlijkheid bedoeld als het feit dat hij vanuit zijn CFO en Investor Relations perspectief alle deals ziet langskomen. Freerk overziet het grote plaatje en is bovenal niet huiverig om kritische vragen te stellen. Vanuit deze toegevoegde waarde draagt hij bij aan betere deals, waarin het belang van verschillende stakeholders wordt meegenomen.

Freerk: “Bij Karmijn kijken we echt naar de mensen en bouwen stevige relaties op met ondernemers en managementteams. De balans vinden tussen wat ons dient en wat de ander dient, is niet altijd makkelijk en duidelijk als je er dicht op staat. Uit vorige werkervaringen heb ik geleerd om in complexe situaties alles zorgvuldig te bekijken, ieders belangen mee te nemen, af te wegen en dan pas te beslissen. Ik word niet snel nerveus van deadlines en kan wachten als dat beter is. Ik ga voor de beste keuze op basis van alles wat we weten.”

Balans in team

Freerk: “Ik waak ook over de belangen van onze investeerders en de afspraken die we met hen hebben gemaakt. Bij nieuwe deals of besluiten neem ik die overwegingen vanzelfsprekend mee. Zij willen uiteindelijk financieel rendement zien. Vanuit mijn rol observeer ik met een helicopterview en vraag me af: is dit realistisch of is het een aanname? Heeft het nut als we dit doen, willen wíj dit doen en is dit het juiste moment? Binnen ons team, met een diversiteit aan kwaliteiten, ervaringen en leiderschapsstijlen heeft iedereen zo zijn of haar eigen rol.”

 

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.