Wij helpen ondernemers om hun ambitie waar te maken

Wij helpen ondernemers om hun ambitie waar te maken

06-06-2023

“Als je alle belemmeringen weg zou denken en niks jou in de weg staat om te bereiken wat je wilt bereiken: wat ga je dan doen met jouw bedrijf?” Aan het woord is Niels Molewijk, partner bij Karmijn Kapitaal. Als hoofd van het acquisitieteam voert Niels gesprekken met ondernemers die een samenwerking met een investeerder zoeken. “Waar het mij om gaat, is ondernemers verder te helpen. Daarbij is het contact van mens tot mens belangrijk. Een samenwerking op een gelijkwaardige en prettige manier, waarbij ondernemers kunnen blijven ondernemen.”

Die eerste fase is al een gedegen kennismaking. Niels wil dan graag meer weten van de persoon die tegenover hem zit en meer begrijpen van het bedrijf en de cultuur. “Cultuur is belangrijk. De cultuur van een succesvol bedrijf moet je bewaken”, zegt hij. “Het is vaak een belangrijk deel van datgene wat een onderneming onderscheidt. Dat koesteren we. En net zoals wij ons oriënteren, kijkt de ondernemer in het gesprek of wij de mensen zijn waarmee hij of zij de komende jaren kan  samenwerken. Is het een prettig gesprek? Is er vertrouwen? Hebben ze kennis en wat brengen ze? De relatie en het vertrouwen zijn heel belangrijk, want wij zijn niet alleen maar een financier, we willen een klankbord zijn en strategisch meedenken. De ondernemer moet net als wij die samenwerking zien zitten.”

Balans in het team
Voor die samenwerking is het nodig dat er overeenstemming is over de te volgen strategie. Maar Karmijn Kapitaal zal nooit op de stoel van de ondernemer of het management gaan zitten. “Ons doel is om waarde te creëren. De ondernemer of onderneemster moet de ambitie hebben om samen met een partner verder te groeien, maar dat start bij de visie van het management”, zegt Niels. “Daarbij zetten we natuurlijk wel de ramen open voor frisse, nieuwe ideeën. Een voorbeeld: als het team vrij eenzijdig is samengesteld en niet in balans is, dan geven we dat aan. Wij vinden een team van verschillende typen mensen en verschillende leiderschapsstijlen belangrijk. Dat geeft je als bedrijf de mogelijkheid vanuit verschillende invalshoeken naar zaken te kijken. Die diversiteit maakt je besluitvorming afgewogen en beter. En je bent als bedrijf bijvoorbeeld ook innovatiever omdat er verschillende mensen aan tafel zitten. Ik geloof in de kracht van mensen die verschillend zijn, mits ze naar elkaar luisteren.”

Niet meer alles zelf doen
Voor Karmijn zijn interessant: Nederlandse mkb-bedrijven met een omzet van meer dan 5 miljoen euro met een goede winstgevendheid en die op het punt staan om naar een volgende fase te gaan. Dat kan een ondernemer of onderneemster zijn die op leeftijd is en zich afvraagt aan wie het bedrijf kan worden overgedragen. Maar ook een bedrijf dat wil groeien in Nederland of daarbuiten. Of bijvoorbeeld uitbreiding zoekt van de productportfolio. Niels: “En daarnaast zijn er ondernemers die zeggen: ik ben een echte ondernemer, ik heb het bedrijf neergezet, maar ik kan niet meer alles zelf doen. Dan kijken we samen welke versterking nodig is en helpen we met het in- of aanvullen van het team. Zo waren we betrokken bij een bedrijf waar de twee oprichters alles zelf deden. Op een gegeven moment hebben we gezegd: je moet dat niet doen, je moet hiervoor mensen in dienst nemen zodat je je kunt richten op de dingen waar jij goed in bent. Uiteindelijk zagen ze dat dat inderdaad beter was voor henzelf én het bedrijf.”

Voor de volhouder
Niels werkte hiervoor onder andere voor Spyker Cars. Dat waren roerige tijden met de overname van een Formule 1 team en van het Zweedse Saab. Bij Spyker heeft hij geleerd dat je niet zomaar moet opgeven. “Het bedrijf had een lijfspreuk en die heb ik ter harte genomen: voor de volhouder is geen weg onbegaanbaar. Doorzetten kan een groot verschil maken. Bij Spyker is veel misgegaan, maar wat ik knap vind van de eigenaar is dat hij met minimale middelen indertijd een merk heeft opgebouwd dat internationaal bekendheid kreeg. Durf groot te denken en ga ervoor.” 

Menselijke kant
Niels werkt nu ruim 9 jaar bij Karmijn Kapitaal. Hij studeerde rechten en was als advocaat betrokken bij fusies en overnames. Gaandeweg kwam hij erachter dat hij graag als aandeelhouder mee wilde ondernemen. Dat is precies de reden waarom hij nu bij Karmijn Kapitaal werkt. “Ik wilde dichter bij de ondernemer staan en betrokken zijn bij de gezamenlijke besluitvorming. Daarbij spreekt de menselijke kant mij aan. Dat dat belangrijk is, heb ik meegekregen van mijn vader. Hij was zelf ondernemer en echt goed als het om relaties ging. In zijn tijd werden afspraken niet altijd op papier gezet, maar kwam iedereen ze gewoon na omdat die relatie ongelooflijk belangrijk was. Nu is het allemaal formeler en juridischer, maar de relatie is nog steeds een cruciale basis om zaken te doen. Dat is ook precies waar het mij om gaat. Want het mooiste wat je kan doen, is een ondernemer met een goed idee en een prachtig bedrijf verder helpen.” 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.